30.7.2007

Piikkiä ja Buranaa

Nyt on sitten saatu vammaan ensimmäinen "virallinen" diagnoosi. Itse oppinut omalääkäri Minkki P joutui nöyrtymään lääketieteen edessä ja hakemaan apua oikealta lääkäriasemalta. Diagnoosi oli kuitenkin about sama kuin mitä itsekin oli jo ehditty epäillä. Ainoana erona se, ettei kortisonia pysty oikein piikittämään itse.

Eli kyseessä on siis Piriformisoireyhtymä. Piriformis-oireyhtymässä on tavallisesti kyse piriformis-lihaksen poikkevasta kireys- ja jännitystilasta. Kireä piriformis aiheuttaa lantion sisältä ulos tulevaan iskiashermoon lisääntynyttä hankausta ja painetta. Hermon runsas liike esimerkiksi urheilun ja liikunnan yhteydessä sekä lihasten toistuva jännittyminen ja hypertrofia voivat vielä edistää oireiston kehittymistä. (Tästä pitäisi nyt saada se kuva, että allekirjoittanut olisi viime aikoina harrastanut liikuntaa...)

Ei ollut fysiatriaikoja sitten tarjolla, joten mennään ortopedille. Oma työterveyslääkäri nimittäin myönsi reilusti kyvyttömyytensä piikittää kortisonia varmasti oikeaan paikkaan sen sijaan että olisi lähtenyt tökkimään neulalla randomina. Buranareseptin sain käteeni joka tapauksessa. Arvostan lääkärin rehellisyyttä, piikkiä odotellessa.



8 kommenttia:

Nora kirjoitti...

Osasiko lääkäri kertoa miten pitkää lepotaukoa piikittämisen jälkeen on odotettavissa?

Ja paraneeko vaiva täysin piikittämällä?

nimim. tahtois jo testaamaan piikkareita :)

Anonyymi kirjoitti...

Sitä kysytään huomenna sitten siltä ortopediltä... (toi oli työterveyslääkäri, ei siltä pidä liikoja odottaa) ;)

Anonyymi kirjoitti...

Sitten kun isompi kipu alkaa hellittämään niin perslihaksen ja lonkanojentajan vahvistusta ja aina ennen liikuntaa huolellinen venyttely lantionseudulle. 15 kg painon pudotusta on kans hyväksi.... :)

Nora kirjoitti...

Ai 15kg painonpudotusta MinkkP:lle. Huhhuh!

Anonyymi kirjoitti...

Kuka äänestää että Minkki P tiputtaa 15kg?!

Anonyymi kirjoitti...

No okey, vedetään se 15 kg sitten takas. Se nyt oli vaan sellanen nopea kesänen huuli, kun satuin eksyyn blogilles. Tärkeintähän muutenkaan ei ole kilot, vaan lihakset ja rasva%. Eli ei kannata ottaa liian vakavasti... Enhän edes tiedä miltä näytät :) [hymyä huuleen]

Anonyymi kirjoitti...

Pieni provosointi on aina parasta! Ja ihan vaan pikku detaljina - se rasvaprosentti oli kesäkuun mittauksessa 17,4. ;)

Anonyymi kirjoitti...

17% tarkoittaa että sulla on aerobic ohjaajan vartalo. Miehillä R-% menee vähän eritavalla, mutta mulla on taulukon mukaan 11%. Se vastaa suhteellisesti samaa kuin naisilla 17%.
Eli meillä on siis sama % :)