3.1.2007

Kokojen viidakko

Olen useammin kuin kerran kuullut miesten hämmästelevän naisten vaatteiden erilaisia kokomerkintöjä. Itse en ymmärrä miten monimutkaista voi olla muistaa koot S, M ja L ja että samaa voi soveltaa kaksinumeroisiin kokoihin 36 (noin S), 38 (noin M) ja 40 (noin L).

Ottaisin sen sijaan hämmästelyn kohteeksi miesten vaatteiden kummalliset koot. Ämmät, ällät ja xällät nyt tajuaa, mutta mikä ihme on b-, c- tai d-mitoitus? Kuka taas käyttää mitään vaatetta jonka koko on 110? Entä mitä tarkoittaa paidoissa 43? Ei pidä myöskään unohtaa extra pitkää hihaa tai slim fittiä. Mä en ole koskaan kuullut että naisille myytäisiin yhtään mitään extra pitkällä hihalla.

Koska kuitenkin olen reipas ja tiedonhaluinen minkki, päätin ottaa myös näistä jutuista selvää. Valitettavasti en löytänyt mitään kaiken kattavaa kokosivustoa edes ystäväni Googlen avulla. Tuolta voitte kuitenkin käydä tsekkaamassa oletko (tai onko hän) esimerkiksi solakka B vai tanakka D. Sieltä löytyy myös vastaukset niihin kummallisiin paitamerkintöihin. 110 ei selvinnyt tuolta, mutta se on kuulemma aika ison miehen puvun koko.

Ja jos jotakuta vielä askarruttaa naisten vaatteiden koot, niin vastauksia myös niihin kysymyksiin löytyy samalta sivustolta. Myös alusvaatteiden koot.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tästä tuli mieleen vanha juttu. Nimittäin, joskus koulussa ollessani muistan kuinka biologiassa sukupuoliasioiden selvittäminen sattui jonkin auskustaltin vastuulle. Kyseinen henkilö oli nuorehko tyttö ja selvästi hämillään. Sivuhuomautuksena todettakoon että tuon huomasin vaikka en nykyään yleensä huomaa ihmisistä tuollaisia juttuja ja käsittääkseni olen ollut tuon kyvyttömyyden vaivaama jo vaikka kuinka pitkään. Tai ehkä en herkässä 14 vuoden iässä ollutkaan niin kova kuin nykyään ja saatoin vielä aistia henkimaailman asioita.

Pitkän alustuksen jälkeen jutun ytimeen. Tuo hämillinen tyttö siis selitti että naisen sukuvärkit ovat kovin yksikertaiset miesten värkkeihin verrattuna. Miespuolisena henkilönä koin tuolloin ja koen nyt että väärää näkemystä tuossa kohtaa levitettiin.

Prepe kirjoitti...

Horst, itse muistan hieman toisenlaisen tarinan kuudennnen luokan biologian tunnilta. Opettajamme ei ollut tosin auskultoimassa ollut tyttö vaan kokenut naispuolinen luokanvalvojamme, joka siis paitsi työ- niin myös elämänkokemuksensa perusteella tiesi mistä oli kyse. Ja varmasti tiesikin, koska myöhemmin hänestä tuli kyseisen koulun rehtori!

Aihe liittyi miesten ja naisten henkiseen kehitykseen. Sukupuolielimet oli jo tuossa vaiheessa ohitettu yhden tunnin opetuksella niiden ominaisuuksista, käytöstä ja yleisimmistä ongelmatilanteista sekä niiden ratkaisusta. Koulun kirjastossa oli muuten yksi asiaan liittyvä opus jota kukaan ei koskaan lainannut mutta kaikki kävivät - siis kaikki pojat - katsomassa kuvia. Mutta palataan nyt tämän kyseisen tunnin aiheeseen, jolla kuulin sellaisen viisauden, jota edelleen mantran lailla toistan. Luokanvalvojamme totesi miesten ja naisten henkisestä kehityksestä seuraavaa: "Aluksi tytöt kehittyvät henkisesti poikia nopeammin, mutta myöhemmässä vaiheessa pojat menevät vauhdilla ohi..." Eli älä ole Horst huolissasi vaikka nuoret opettajan alut saattavat hämmentää murrosikäisen maailmankuvaa. Valmistuneet opettajat ovat selkeästi saaneet pätevän koulutuksen ja levittävät oikeaa tietoa arvostetussa peruskoululaitoksessamme.

Anonyymi kirjoitti...

Eikö teidän kouluissanne opetettu terveystietoa lainkaan?

Anonyymi kirjoitti...

Edellä kirjoitin että tuo vielä opintojaan viimeistelevä opettajanalku vaikutti hämmentyneeltä. Itse en tietenkään ollut tuossakaan tilanteessa hämmentynyt, olenhan Horst.

Itse suhtaudun nykyään moniin ennen lujilta vaikuttaneisiin instituutioihoin kovin epäillen eikä peruskoulu tee tästä poikkeusta. Maailma kun tuntuu olevan täynnä tunareita joille on sysätty vastuuta enemmän kuin jaksavat kantaa.

Koulu-urani aikani olen kyllä törmännyt myös terveystietoon mutta vasta lukiossa. Tuolloin kuitenkin puhuttiin lähinnä liikunnasta ja oikeasta ravinnosta eli iloiset asiat oli täysin unohdettu.