29.11.2008

Lukemista

Viime aikainen kirjarepertuaarini on poikennut hieman omasta kestosuosikeistani. Dekkareita ei niinkään ole tullut luettua, vaan pikemminkin nk. kaunokirjallisuutta. Yhdistävä tekijä kirjoissa on ollut se, että ne kertovat pääosin naisen asemasta meille hieman vieraissa kulttuureissa.

Ensimmäinen kirja "tätä sarjaa" oli jo aikemminkin kehumani "Thousand Splendid Suns". Kirja kuuluu ehdottomasti omaan TOP5-listaan ja suosittelen sitä kaikille.
Luin myös Khaleid Hosseinin aiemman teoksen "Leijapoika", joka oli loistava. Kirja kertoo ystävyydestä, petoksesta ja sovituksesta myllerrysten Afganistanissa. Tuon luettua tuli taas tunne, että on se vaan ollut onni syntyä Suomeen.
Kirjasta on myös tehty elokuva ja aion ehdottomasti katsoa senkin. Mielenkiintoinen detalji on, että leffan on ohjannut Marc Forster - sama heppu, joka ohjasi myös tuoreimman Bondin.

Monica Alin "Brick Lane" ei ollut aivan samaa luokkaa kuin Hosseinin kirjat, mutta ihan kelpo luettavaa sekin. Kirjan päähenkilö on bangladeshiläissyntyinen Nazneen, joka yrittää sopeutua elämään Lontoossa ja päättää alistua kohtaloonsa, koska niin hänen äitinsäkin eli. Sitten elämä yllättää. Kirja on samalla tarina vahvasta sisarsuhteesta.

Viimeisin lukemani kirja oli "Girls on Riyadh". Riadin tytöt kertoo neljästä Riadissa asuvasta nuoresta naisesta, jotka elävät rankassa ja rasittavassa uuden ja vanhan ristipaineessa: toisaalta heidän elämänsä on ajelua citymaastureilla, toisaalta heidän tulevaisuutensa on kahlehdittu ikivanhoihin sääntöihin, pienten piirien huhumyllyihin sekä tiukkaan tulkintaan islamista. Jos ei ole uusinta Marklundia tai Remestä joululukemisena, niin tämäkin kannattaa lainata.

28.11.2008

Aika viekasta

Homot pingviinit varastavat munia heteropariskunnilta - tahtovat isäksi
Iltasanomat 28.11.2008 08:09


Munat piiloon ja kiviä tilalle. Kiinalaisessa Polar Land -eläintarhassa asusteleva samaa sukupuolta oleva pingviinipariskunta on ryhtynyt varastelemaan munia heteroilta lajitovereiltaan. Ne hämäävät muita pingviinejä asettamalla pihistämiensä munien tilalle kiviä.

Polar Landin työntekijän mukaan homopari haluaa munia varastelemalla varmistaa vanhemmuutensa - suuntautumisestaan huolimatta.- Aikuispingviinin tärkein velvollisuus on vahtia munia. Tämä pari ei siihen biologisista syistä pysty, mutta luonnollinen halu pysyy silti, hoitaja sanoi Austrian Timesille. Heteropingviinit ovat jo huomanneet vähemmistön käyttäytymisen ja ovat eristäneet kyseiset kolmevuotiaat urospingviinit laumastaan. Polar Land aikoo erottaa toisiinsa mieltyneet urokset, jotta ne eivät aiheuttaisi lisää hämminkiä tarhan pingviiniyhteisössä kesken munimiskauden.

25.11.2008

Taas treenataan

Nyt on sitten pidetty palaveria valmentajan kanssa ja ensi vuoden tavoitteita maalailtu paperille. Täytyy pienen ihmisen mielessä olla ilmeisen paljon vialla, kun kaikki illat on täytettävä jos jonkinlaisella treenillä. Ja aivan kuin tähän mennessä ei olisi liikuttu tarpeeksi niin nyt otettiin vielä lisää.

Oli päässä vikaa tai ei, niin on ohjatuissa treeneissä vain viehätyksensä. Pieni huomio tosin heti kättelyssä - nyt ei puhuta ryhmäliikunnasta, vaan yleisurheilutreeneistä. Ensi viikolla se sitten alkaa ja h-hetki on elokuussa. Panokset on asetettu jo syyskuussa ja mähän en tietenkään aio hävitä.

Vetoa kannattaa lähipiirissä ehkä ruveta lyömään siitä, mitä menee rikki seuraavaksi. Revähtänyt vatsalihas oli kuitenkin sellainen riman alitus, että koomisempaa vammaa on ehkä jopa mun vaikea saada.

23.11.2008

Ensimmäiset pikkuiset joulut

Pikkujoulukausi lähti käyntiin eilen komeasti. Ensin jengille voitto maakunnasta ja sitten kuoharitarjoilut saunatilojen vapautumista odottaessa. Onneksi ravintolassa ei ollut juuri muita asiakkaita, koska tulevat Miss Venezuelat eivät ehkä olleet ihan vielä parhaimmillaan.

Maajussit olivat jättäneet saunatilat ehjiksi ja homma toimi kuten aina. Tällä kertaa Peehoo oli tosin saanut neuvoteltua meille suorastaan polkuhinnat, joten tarjoilu oli lähes ilmaista. Tai niin me siis luulimme, mutta kun laskun selvityshetki koitti, niin kuitti näytti kaikkea muuta kuin siltä mitä oli sovittu. Yllättäen laskua ei saatu settlattua koko iltana, vaan allekirjoittanut joutuu hoitamaan asian ensi viikolla. Onneksi ei sentään rikottu mitään.

Ahjo sai jatkopaikkana ensimmäisen kerran pahasti pyyhkeitä. Musiikki oli hanurista ja paikalla oli lähinnä Reinon 60-vuotisjuhlaseurue ja kasa muita ääliöitä. Onneksi tukkoisilta baaritiskeiltä löytyi aina joku fastlane, koska muuten olisi käpy palanut pahasti jos viinaakin olisi pitänyt tuntitolkulla odotella.

22.11.2008

Haaskeelle meni

Kävin Pariisissa työmatkalla. Harvemmin kolme yötä kestävä duunireissu on mennyt yhtä tiiviisti työympyröissä kuin tällä kertaa. Ohjelmaa oli aamusta iltaan, tai oikeastaa yöhön asti. Ei siinä juuri ehtinyt huomata, missä kaupungissa oli.

Seminaaripäivien ja illallisten lomassa ehti kuitenkin tietyistä jutuista huomaamaan olevansa Pariisissa. Palvelu oli yhtä töykeää kuin aina ennenkin, eikä kukaan juuri osannut puhua englantia. Karmein yllätys oli kuitenkin hotelli Westinin seminaarilounaalla, kun omalla lautasella oleva kanafile oli aivan raaka alapuolelta. Sain toki uuden annoksen - ilman pahoitteluja luonnollisesti, mutta eipä siinä enää kanaa tehnyt mieli.

Sen sijaan hotelli Ritzin illallisessa ei ollut mitään vikaa, vaikka olisin mieluusti kyllä maistellut muitakin kuin makeita viinejä. Hanhenmaksan kanssa klassinen yhdistelmä toimi, mutta jotenkin sitä olisi toivonut juovansa lohen seuraksi muuta kuin jälkiruokaviiniä. Ravintola Petruksessa sekä ruoka että juoma toimivat, mutta se palvelu vaan oli jotenkin niin ranskalaista.

Tähän kun lisää bonuksena oman kämäsen hotellihuoneen mitat (2x4m plus kylppäri) niin ei siinä Pariisin reissulla juuri juhlittu. Galeries Lafayetten jouluvalot olivat upeat, mutta siihen se sitten jäikin. Pariisi meni siis lähes haaskeelle.

PS. Ja Finskikin oli tehnyt kuohuviinistä maksullista hupia. Prkl.

16.11.2008

Takaisin kotona

Plaah, plaah ja plaah. Paluu arkeen on aina yhtä puuduttavaa. Reissu lämpimään oli kaikin puolin onnistunut siihen saakka, kunnes onnistuin saamaan aina yhtä hurmaavan ruokamyrkytyksen. Sivutuotteena tuli myös hedari, joka on jaksanut seurata kotiin saakka. Lähtisin kuitenkin takaisin välittömästi, jos vain olisi mahdollisuus.

Reissun kohokohtia oli varmasti The Peninsula Bangkok hotelli itsessään ja sen uskomaton palvelu. Kokeilin siellä mm. thai-hierontaa ja olin kieltämättä hieman hämmästynyt siinä vaiheessa, kun se thai-nainen ryhtyi tosissaan kävelemään mun päällä. Mitäs pyysin "strong" -käsittelyä...

Bangkokin hulina oli yhtä hurjaa kuin muistinkin ja tavaratalot aivan tajuttoman kokoisia. Räätäleitä oli joka nurkalla ja kaupustelijat täyttivät kadunvarret. Ilma oli pullollaan saasteita, joten en ihmettele enää yhtään niitä hengityssuojia. Seuralainen oli kuin toteemipaalu sielä kääpiöiden maassa ja sai todella varoa lyömästä päätään.

Pääosa lomasta vietettiin Hua Hinin Anantarassa. Majoitus oli sielläkin kohdallaan. Isolta parvekkeelta näkymä suoraan merelle ja käytössä kaikki mahdolliset palvelut spasta kuntosaliin. Paikallinen ruoka oli todella hyvää ja sitä nautittiinkin antaumuksella, kunnes kävi miten kävi.

Loppupäivinä ei sitten enää uponnutkaan juuri muu kuin ranskalaiset. Hauska oli kuitenkin huomata, miten suu tottui päivä päivältä tulisempaan ruokaan. Parit cashewt tuli syötyä ihan kuin vahingossa, mutta korianteria onnistuin välttämään.

Pari housupukua tuli teetettyä, mutta muuten hankinnat olivat aika minimaalisia. Perussilkit oli tietysti ostettava, jos vaikka saisi taas lahjottua eräänkin sukulaisen siitä jotain tekemään. Onneksi tinkiminen ei kuulu tämän maan kauppakulttuuriin jokapäiväisenä elementtinä, koska on se vaan niin pirun rasittavaa.

4.11.2008

Viikonlopun tärpit

Kuinka ollakkaa allekirjoittanut istui myös perjantai-iltana eräänkin pitkän pöydän ääressä Vallillassa hyvin rennoissa tunnelmissa. Lauantaina tuli istuttua vielä pidemmän pöydän ääressä Messukeskuksessa, mutta tunnelma ei ollut rento ja ruoka ei läheskään yhtä hyvää.

Viikonlopusta jäivät mieleen lähinnä seuraavat tärpit:
- Ihmisten kyky/kyvyttömyys saapua paikalle ajoissa
- Norpan kattaus & keitokset (tuun toistekin - kutsun siis itseni uudelleen)
- Ison ja vähän pienemmän pojat juomakisa
- Feng sui, finanssikriisi, Dingo
- Punaviini, valkoviini, kuohari, siideri, GT...
- K-Kauppiaat
- Maija Vilkkumaan äitiysmekko
- Makkaraperunat